Hur man gör nail art stämplingsdekaler

Jag fick en fråga om jag inte kunde visa hur jag gör mina stämplingsdekaler för några veckor sedan. Jag tror inte att gör på något särskilt sätt i och för sig men det hindrar ju inte att jag gör en liten tutorial i alla fall. Kanske vill man helt enkelt ha beskrivningen på svenska? Om det är några luckor i min beskrivning eller om man inte förstår något steg så hojta till i kommentarerna så försöker jag förtydliga!

I've published the English tutorial separately, click here!
Börja med att samla ihop alla grejor du behöver. Först behöver du ditt vanliga stämplingskit:
 • en stämplingsplatta, jag har MoYou Suki 04
 • en stämpel, jag har en från eBay som jag köpt för minst 2 år sedan för typ 1 $
 • en skapa, jag har ett gammalt plastkort
 • ett stämplingslack, jag har Mundo de Unas black. Obs, det behöver inte vara ett särskilt stämplingslack!
 • inte med på bilden: aceton + bomull för att städa upp stämplingsplattan mellan stämplingarna.
Dessutom behöver du:
 • något att skapa dina dekaler på, jag har en orange bakmatta i silikon men vilken som helst tjockare plast funkar utmärkt (som en återförslutningsbar påse till exempel).
 • ett klarlack som du kan göra dekalerna på, jag har ett gammalt överlack från Depend som är supertunt.
 • ett par lack för att fylla i designen med, jag använder OPI A Grape Fit, OPI Panda-Monium Pink och Catrice Earnie & Berdie. Att använda lack som har god täckningsförmåga är bra!
 • något att fylla i dekalen med, jag använder en tunn dotting tool men det går bra med liten pensel också
 • inte med på bilden: en städborste och aceton samt (frivilligt) en liten sax att klippa bort överflödig dekal med.
Steg 1 - måla med ditt klarlack på bakmattan (eller vad du nu använder). Måla rutor som är ungefär så stora som din stämplade design kommer vara eller lite större. Du behöver en ruta för varje dekal. Jag gillar att göra några extra så jag har lite utrymme för misstag. För en full manikyr gör jag därför kanske 12 rutor. Dessa måste sen torka (hyffsat) innan nästa steg, det räcker med 5-10 minuter.
När jag först gjorde dekaler så använder jag inte just det här klarlacket utan ett vanligt snabbtorkande överlack, det var ett misstag. Du vill att resultatet ska vara flexibelt så det går att fästa på nageln utan strul, med ett tjockare överlack så blir resultatet inte så flexibelt och det är jättesvårt att få dekalen att fästa bra. Använd därför inte Seche Vite! Se till att du har ett tunt klarlack (när jag rör på min flaska ser det nästan ut som vatten i den, det är helt annan rörelse än överlack). 
Steg 2 - plocka upp motivet du ska använda från plattan som vanligt och kolla att det ser fint ut på stämpeln. Stämpla sen på en av dina lackrutor. Repetera till du har gjort allihop.
Steg 3 - börja fylla i din design med vald färg. Det spelar ingen roll om du målar på de svarta linjerna då du senare vänder på dekalen. Notera att mitt valda stjärnmönster är väldigt tidsödande så överväg att ta något lite enklare/med större ytor om du inte tänkte sitta med detta hela kvällen!
Steg 4 - börja med nästa färg. Jag valde att inte applicera alla tre färger på dekalen. Min sista färg, gult, valde jag att istället måla på naglarna och så syns den genom de ofärgade/transparenta delarna av dekalen.
Steg 5 - När du är klar med din ifyllning så behöver dekalen plockas upp. Jag använder en spetsig dotting tool för att komma under hörnet på min dekal. När väl hörnet är uppe ska det vara lätt att få med resten av dekalen.
Steg 6 - Vänd dekalen upp och ner och inspektera den? Ser den bra ut? Som synes på min dekal finns det ett par små ytor där jag inte målat ända ut i hörnen. Låt det vara om du är nöjd eller lägg tillbaka den på mattan och fyll i nogrannare. Då jag gjort två extra dekaler så finns det ju också utrymme för att helt förkasta dekalen om den blivit för sned och vind.
Steg 7 - för att förenkla städningen sen kan du nu klippa bort överflödig dekal. Det kan både vara klarlack som hänger utanför och om dekalen råkar vara mycket större än din nagel.
INTE MED PÅ BILD: Måla dina naglar i vald basfärg, här gult. Det sista lagret ska inte vara helt torrt. Vanligtvis målar jag alla naglarna med ett lager innan jag börjar fixa med dekalerna och lägger här på ett tunt andra lager.
Steg 8 - Se till att nageln är redo och målad (om du gör en negative space design så måla nageln med ett lager genomskinligt lack). Din nagel ska vara nästan torr, men inte helt, så att dekalen har något att fästa i. Lägg på dekalen på nageln (se till att du får rätt sida upp! (det har hänt mig...)). Här är det du verkligen känner skillnad om du valt ett bra tunt lack i steg 1. Ett passande lack gör en dekal som är lätt att passa över nagelns böjning, ett opassande lack (som snabbtorkande överlack) ger en hård/inflexibel dekal som inte böjer sig fint runt nagelns all sidor. Jag använder oftast en fingertopp för att pressa ner dekalen runt hela nageln.
Sen är det dags för lite städning. Använd en städningsborste och aceton för att ta bort det som hänger utanför. Jag använder det även på toppen av nageln för att pressa in dekalen som hänger över in under nageln. På det viset får jag en wrappad tipp som skyddar resultatet lite extra. Avsluta med ett lager snabbtorkande överlack.
Njut av reslutatet!

Notera att det finns två sätt att göra dekaler. Ena sättet har jag beskrivit ovan. Det andra sättet kräver att du har en stämpel för varje dekal du ska göra. Jag har inte så många så det funkar inte för mig. Du plockar upp motivet på stämpeln och fyller sen i motivet direkt på stämpeln. Sedan lackar du med ditt klarlack över resultetat. Sen plockar du upp designen och fortsätter vid steg 6 ovan. Här är en tutorial för den tekniken!
Dessutom finns det en teknik som kallas "reverse stamping" där du fyller i din design på stämpeln men sen inte lägger på något klarlack. Istället pressar du stämpeln direkt mot nageln. Det här är en snabbare metod men som inte funkar så bra för raka linjer och liknande (i alla fall för mig). Därför passar den inte för riktigt alla motiv. Perfekt för mindre motiv däremot, kolla in den här tutorialen för den tekniken. Notera att du behöver en mjuk stämpel för att det ska fungera!

5 comments

 1. Superbra tutorial! Du är såååå duktig, jag vet inte om jag har det tålamodet tyvärr, tycker det krävs mycket tålamod till vanlig stamping...haha...;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, kul att du gillar den! Vi har alla olika starka sidor ;) Om du vill testa kan du ju välja att göra bara en eller två som accentnagel och välja ett motiv med lite större ytor :)

   Delete
 2. Åh vilken super bra tutorial :) Ser så snyggt ut

  ReplyDelete
 3. Vilken bra tutorial! Har precis börjat ge mig in i stämplingsvärlden, ska testa något sånt här snart :)

  ReplyDelete

I really appreciate all comments and feedback received. If you feel like it, do leave a comment :)